Home

A COVID-19 koronavírus-járvány súlyos gazdasági és társadalmi hatást gyakorol a világ valamennyi országára. A népességre nézve súlyosan megterhelő egzisztenciális következményeken túlmenően az embereket jelentősen érinti az egészségi állapotuk fenyegetettsége, a fizikai korlátozottság, a hozzátartozóktól való izoláltság és más hatások.

A korábbi járványkutatások példáját követve, kutatócsoportunkban a COVID-19 járványpszichológiai következményeinek felmérésére, valamint a járvány kapcsán jelentkező kihívásokhoz való alkalmazkodás mélyebb megismerésére vállalkozunk. Kiemelten vizsgáljuk a járvány miatti korlátozottság következtében megjelenő lelki megterhelést, valamint a helyzettel való megbirkózás általános és egyéni stratégiáit fiataloknál és időseknél egyaránt. Kutatásunkban saját módszereket és nemzetközi standardokkal rendelkező pszichológiai mérőeszközöket használunk.

Kutatásaink:

1. A koronavírus-járvány okozta lelki tényezők utánkövetéses vizsgálata. A kutatás fő célkitűzése a kockázatészlelés, a korlátozottsághoz való alkalmazkodás, a pszichés terhek és félelmek, valamint a megküzdési stratégiák feltárása. Az első felmérés 2020. április 1-7. között zajlott. A kutatás főbb eredményeiről a weboldalunkon olvashat (Felméréseink eredményei). A második felmérés 2020. május közepén indul.

2. Sulinyitogató: kutatás és komplex támogató projekt pedagógusoknak. A kutatás a korlátozások ideje alatti oktatási tevékenységet, a pedagógusok által alkalmazott módszereket tárja fel, és komplex módon kíván segítséget nyújtani az új kihívások időszakában. A nyomonkövetéses vizsgálat első felvételére 2020. május 11. és június 8. között kerül sor. Az eredményekről és a jó gyakorlatokról június végétől a weboldalunkon olvashat. A nyomonkövetés időszakában a honlapon az információk megosztása mellett Fórumot szervezünk Dr. Révész György tanácsaival, és felületet biztosítunk a jó gyakorlatok megosztására.

3. Világnyitogató: kutatás és komplex támogató projekt családoknak. A kutatás komplex programba ágyazódik. Egy rajzpályázatot indítottunk, gyermekeknek, családoknak, amelynek nem titkolt célja a rajz mint feszültés csökkentés erejének alkalmazása. A résztvevők a művészet erejével jeleníthetik meg a vírussal kapcsolatos érzéseiket. A szó mögötti tartományt is meg tudjuk közelíteni a rajzok segítségével. Maga a kutatás pedig azt térképezi fel, hogy a gyermekek és felnőttek jólléte hogyan kapcsolódik össze egyéb pszichés tényezőkkel, például a rezilienciával. A kitöltők ajándékul Dr Bagdy Emőkének, képzésünk alapítójának két programját kapják meg letölthető verzióban. A vizsgálattal párhuzamosan egy tesztet is adaptálunk, mely további segítségül szolgálhat a pandémiás helyzetek lélektani dinamikájának feltárásához.


Ha szeretne értesülni további kutatási eredményeinkről, tesztjeinkről, és felméréseinkről, kérjük iratkozzon fel hírlevelünkre!