Serdülő

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY OKOZTA LELKI TÉNYEZŐK UTÁNKÖVETÉSES VIZSGÁLATA

A koronavírus (COVID-19) terjedése jelentős kihívásokat támaszt mindannyiunk számára, hiszen megszokott életvitelünket, a napi tevékenységeinket a fertőzés kontrollálására vonatkozó intézkedések jelentősen befolyásolják. Komoly pszichés terhet jelenthet, de egyúttal újszerű pszichológiai kérdéseket vethet fel a jelenlegi, járvány által érintett időszak bizonytalansága, a megbetegedéstől való félelmek, a munkavállalás és a szabadidős tevékenységek korlátozása, valamint mindennapjaink egzisztenciális bizonytalansága. 

Jelen kérdőív a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézet keretében készült, és koronavírus-járvány pszichológiai összefüggéseinek vizsgálatára irányul. Gyakorlati problémákra is választ keresünk azzal kapcsolatban, hogy miként tudunk a fertőzésveszéllyel és a korlátozásokkal együtt élni, milyen protektív tényezők segítik a hatékony megküzdést, illetve hogy közösségeinkben kik a leginkább segítségre szorulók, és milyen eszközökkel tudnánk őket a leginkább támogatni. 

A jelen kérdőív kitöltése 30-40 percet vesz igénybe, online kitöltésnél írásban megválaszolandó kérdéseket, személyes adatfelvétel esetén pedig döntően írásban megválaszolandó kérdéseket tartalmaz. A kutatásban 16 évesnél idősebb személyek részvételét várjuk (16-18 éves fiatalok esetében szülői beleegyezéssel). A kérdőív kitöltése és az adatok feldolgozása minden esetben névtelenül történik. A kérdőívből nyert és egyéb formában megismert információkat kizárólag kutatási célra használjuk. Az adatokat a teljes mintára vonatkozóan, összesítve értékeljük.

Mivel a jelenlegi körülményekhez való alkalmazkodás inkább folyamatjellegű, egy egyszeri alkalommal történő, pillanatfelvétel jellegű vizsgálattal nem kaphatunk teljes képet az említett pszichológiai állapotokról és stratégiákról. Mindezek miatt nagyra értékelnénk, ha Önök hozzájárulnának, hogy vizsgálatunk keretében jelen kérdőíven túlmenően, az elkövetkező hetek során még két rövid kérdőív kitöltését is kérjük.    

Hangsúlyozzuk, hogy válaszai rendkívül értékes szempontokat adhatnak a lélektan és mentálhigiéné területén dolgozó gyakorló szakemberek számára, hiszen segíthetnek megérteni a fertőzésveszély okozta pszichológiai teher hatásmechanizmusát.

A kutatásban való részvételét és válaszait előre is hálásan köszönjük!

A kutatással kapcsolatos esetleges kérdéseit az alábbi e-mailen várjuk: info@koronaviruskutatas.hu

Kedves Szülő, kérem abban az eseten kattintsanak a “Kérdőív indítása” gombra, ha hozzájárult gyermeke részvételéhez a kutatásba!

A fentieket elolvastam és megértettem: