Kviz

ISMERETEK A KORONAVÍRUSRÓL

Az alábbiakban a SARS-CoV-2 koronavírus (továbbiakban: új koronavírus) fertőzéssel kapcsolatos ismereteket feltáró kérdéseket talál. A legfrissebb eredményeket figyelembe véve próbálja megválaszolni a kérdéseket.

Kérdésenként csak egy választ jelöljön!

Results

Gratulálunk, válaszai alapján a legtöbb kérdésre jó megoldást adott! A további tájékozódás érdekében érdemes figyelemmel kísérnie az alábbi weboldalak bármelyikét:

Válaszai alapján az Ön ismeretei még tovább pontosíthatóak.

Hasznos és naprakész információkat talál olyan weboldalakon, mint például:

#1. 1. Kérjük, válassza ki az új koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünetét az alábbi listából!

A kitöltőink 82%-a adott jó választ a kérdésre.

Magyarázat

Az új koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe és fokozatosan megjelenő tünetekkel jár. A magas láz, a száraz köhögés és a nehézlégzés mellett egyes betegeknél jelentkezhet torokfájás, orrfolyás, végtagfájdalom és hasmenés is. Vannak azonban olyan fertőzöttek is, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet.

#2. 3. Lehet-e valakinek új koronavírus-fertőzése tünetek nélkül?

A kitöltőink 94%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

Becslések szerint a fertőzöttek 25 százalékánál semmilyen tünet nem jelenik meg, és nem érzik magukat betegnek. Ennek ellenére ők ugyanúgy fertőznek, mint akiknél a tünetek is jelen vannak.

#3. 2. Kérjük, jelölje meg az új koronavírus elsődleges terjedési módját!

A kitöltőink 95%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed. A fertőzött személy ilyenkor köhögéssel, tüsszentéssel vagy kilégzéssel juttathatja a vírust a környezetbe, így a közelben tartózkodó másik emberre. Mindezek mellett a fertőzött felületek és tárgyak megérintésével is kézre kerülhet a vírus, amely aztán az archoz, a szájhoz, az orrhoz érintve bejuthat a szervezetbe. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az állatok a fertőzés forrásaivá válhatnak az ember számára.

#4. 4. Mennyi az új koronavírus-fertőzés lappangási ideje?

A kitöltőink 96%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

A lappangási idő változatos, a fertőzést követően akár már 2 nap múlva is megjelenhetnek a tünetek, és általában 14 napig jelentkeznek. Fontos megjegyezni azonban, hogy a vírusfertőzés nem mindenkinél okoz tüneteket, néhány vizsgálati eredmény szerint a megfertőzöttek jelentős része semmilyen tünetet nem tapasztal.

#5. 5. Hogyan nevezik az új koronavírus-fertőzés következtében kialakult betegséget?

A kitöltőink 87%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

Az új koronavírus-fertőzés (SARS-CoV-2) következtében kialakult betegség hivatalos elnevezése: COVID–19, ami a koronavírus-betegség (Coronavirusdisease) elnevezésből és a megjelenés dátumából (2019) áll. A betegséget először 2019 decemberében azonosították a kínai Vuhan városában.

#6. 6. Hozzávetőlegesen mikorra várható, hogy az új koronavírus által okozott betegségre kereskedelmi forgalomban lévő védőoltás lesz?

A kitöltőink 79%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, amely specifikusan a koronavírus okozta betegséget gyógyítaná. A kezelés éppen ezért a tünetek enyhítését, az életfunkciók stabilitásának megőrzését célozza. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges. Ha a kutatók kifejlesztenek egy biztonságos és hatékony védőoltást a vírussal szemben, a szigorú előírások miatt a tesztelések elhúzódnak, így nem valószínű, hogy 1 évnél korábban kereskedelmi forgalomban megjelenő védőoltás lesz.

#7. 7. Kik fertőződhetnek meg az új koronavírussal?

A kitöltőink 75%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

Bármelyik ember, fiatal és idős egyaránt megfertőződhet. Már olyan újszülöttről is beszámoltak, akit közvetlenül a születést követően diagnosztizáltak fertőzöttnek. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára.

#8. 8. Az új koronavírus-fertőzések terjedését a közelgő nyári meleg jelentősen csökkenti?

A kitöltőink 65%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

 

Kezdetben néhány szakértő bízott abban, hogy az új koronavírus az influenzavírusokhoz hasonlóan majd elgyengül a meleg idő beköszöntével. A korábbi koronavírusok okozta járványokban megfigyelhető szezonalitás tapasztalatai is ezt sugallták. A friss tapasztalatok azonban nem ezt mutatják. Egyre több adat lát napvilágot, amely szerint a hőmérséklet emelkedése nem befolyásolja olyan mértékben a vírus terjedési képességét, mint várták. Egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy az időjárás bármi módon befolyásolja a vírus terjedését.

#9. 9. Mennyi ideig képes az új koronavírus fennmaradni az emberi testen kívül?

A kitöltőink 61%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

A kutatások azt támasztják alá, hogy az új koronavírus néhány órán keresztül fertőzőképes nyálcseppekhez tapadva (pl. tüsszentés), de feltehetően a levegőben lebegő apró cseppecskék (aeroszol) is fertőzhetnek. Műanyagra és rozsdamentes acélra kerülve akár 2-3 napig is fertőzőképes a vírus. Kartonpapíron 24, míg rézfelületen 4 óra elteltével már nem találtak fertőzőképes vírust.

#10. 10. Mekkora biztonsági távolságot ajánlatos betartani egy fertőzöttel szemben?

A kitöltőink 90%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása másfél méter távolságot, míg ennél óvatosabb ajánlások két méter távolságot jelölnek meg, de a fertőzés kockázata úgy csökkenthető a leghatékonyabban, ha a másokkal való kapcsolattartás arányát csökkentjük

#11. 11. Kérjük, jelölje be azt az állítást, amely az új koronavírus elleni fertőzés megelőzőseként a kézmosással kapcsolatosan igaz!

A kitöltőink 62%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

A kutatások szerint a fertőtlenítőszerek általában kevésbé hatékonyak, mint a szappan, ha a kéz koszos. Ha szappanos víz nem elérhető, legalább 60 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítő használatát javasolják. Az ajánlások legalább 20 másodperces szappannal és folyóvízzel történő kézmosást fogalmaznak meg. A szappan használata mellett a hideg és meleg víz egyaránt hatékony az új koronavírus eltávolítására. A kutatási eredmények a kézmosás utáni kéztörlés fontosságát hangsúlyozzák. A baktériumok a nedves felületen könnyebben terjednek, mint szárazon. A papír törlőkendők és a száraz pamuttörölközők a legalkalmasabb módszerek a kéz szárazra törlésére. A nyilvános helyeken lévő meleg levegős kézszárítók kerülendőek.

#12. 12. Biztonságos csomagot kapnunk olyan helyről, ahol koronavírus-járvány van?

A kitöltőink 72%-a adott jó választ a kérdésre.

 

Magyarázat

Az olyan csomagoktól, amelyek hosszú időt utaznak a legkülönfélébb feltételeknek kitéve (pl. hőmérséklet ingadozások) nagy valószínűséggel nem lehet fertőzést kapni. A vírus ilyen felületeken 1-2 napon belül elveszti fertőzőképességét.

Megnézem az eredményem

Újra kitöltöm a kvízt